Frisse panga

Image

ImageImageImage

 

Sommigen zullen huiverig zijn bij het eten van de beruchte pangasiusfilet, gezien deze kweekvis vaker in negatief daglicht werd gezet in de media en er vrij verontrustende berichten over deze vis bivakkeren op het internet. Er zou sprake zijn van chemische vervuiling bij deze vis en er zou een concentratie van schadelijke stoffen aanwezig zijn, dit bleek onder andere uit het onderzoek van Kassa (Vara).

Na dit onderzoek kwam IVM (het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit van Amsterdam) met een eigen onderzoek; zij onderzochten de vervuiling in kweekwis en visvoer in opdracht van de Voedsel en Waren autoriteit. De conclusie van dit onderzoek was geruststellend: populaire kweekvissoorten (zoals pangasius en tilapia) zouden zeer weinig chemische vervuiling bevatten en consumptie van deze soorten vis zou dan ook geen voedselveiligheidsrisico’s met zich mee brengen.

De gevonden gehalten zijn volgens hen erg laag en voordat iemand zoveel chemische stoffen binnen krijgt dat het wel schadelijk zou zijn, dan zou een volwassene gemiddeld zijn leven lang dagelijks meer dan 11 respectievelijk 21 kg van de vis moeten eten. Maar desalniettemin nemen ze de gevonden resultaten in het onderzoek van Kassa wel serieus en heeft het nieuwe VWA besloten om de pangasiusfilet steeksproefsgewijs op residuen te controleren.

Mede dankzij dat bericht, sluit ik het (sporadisch) eten van de pangasius niet uit. De vis is ook gewoon zo verdomd lekker! In dit gerecht heerlijk bereid met frisse limoen en koriander, met wat broccoli met een zelfgemaakt kaassausje en zoete aardappelpuree voor erbij.

 

Ingrediënten & bereidingswijze

pangasiusfilet

2 pangasiusfilets (1 filet per persoon)
1 limoen
verse koriander
italiaanse kruiden
1 teentje knoflook
peper en zout 
aluminiumfolie 

Zoete aardappelpuree

zoete aardappels
1 teentje knoflook
1 dl creme fraiche
specerijen (zout, peper, nootmuskaatpoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder) 


broccoli met het kaassausje

verse broccoli
30 gr boter
30 gr bloem 
zout en peper
kwart liter melk
100 gr geraspte kaas (belegen)
specerijen naar smaak (zout, peper, nootmuskaat) 

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de limoen, rasp de schil en pers de limoen uit. Wrijf de pangasiusfilets in met wat limoensap, zout en peper en laat ze even liggen.

Maak een mengseltje van olijfolie (circa 3/4 eetlepels), wat limoensap, zout en peper en italiaanse kruiden. Spreid de aluminiumfolie en leg de pangasiusfilets erop. Giet het kruidenmengseltje erover, zorg dat de filets goed bedekt zijn met het mengseltje. Was de koriander, hak deze fijn en strooi ze over de filets. Vouw de aluminiumfolie om de vis als pakketjes dicht. Leg deze op een bakplaat en bak de vis in de oven 25 minuten gaar. 

Maak ondertussen de zoete aardappelpuree, door de zoete aardappels te schillen en ze met de knoflook te laten koken in kokend water met zout, ong. 25 minuten. Als de aardappels gaar zijn, giet je de water uit het pan en voeg je de creme fraiche, boter en specerijen toe en stamp je de aardappels fijn tot het een zacht en smeuïg geheel wordt. 

Voor de broccoli: was deze, snijd deze naar eigen goeddunken en laat de broccoli gaar worden in kokend water. Maak ondertussen het kaassausje door de boter te verhitten met de bloem erdoorheen. Laat dit circa 3 minuten pruttelen. Voeg de melk al roerende toe tot je een glad en gebonden mengseltje krijgt. Voeg de kaas toe en laat deze al roerend in de saus smelten. Breng de saus op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.

NB: gezien de overheersende smaak van de nootmuskaat, is het raadzaam om deze met mate te gebruiken. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s